Slovenské diela umeleckých kováčov si žiadajú až z Austrálie: Príbeh rodinného podniku inšpiruje každého

- Dielňa umeleckého kováčstva UKOVMI tvorí z lásky k umeniu
- Vyrábajú diela pre zákazníkov po celom svete

Príbeh kováčstva sa v Kanaši začal v roku 1998, keď firmu UKOVMI založili bratia Polohovci. Išlo o otca a strýka Jonatána Polohu, ktorý je dnes už tiež súčasťou budovania firmy. Jedinečný rodinný podnik sa venuje umeleckému kováčstvu a svoje kúsky predávajú aj do ďalekého zahraničia.

Bratia Polohovci spolu vyrastali na dedine obklopenej prírodou, kde sa naučili manuálnym zručnostiam, tvrdej práci a trpezlivosti. „S nápadom umeleckého kováčstva prišiel strýko potom, čo u starého majstra videl, ako sa dá s nahriatym železom pracovať. Obom sa zapáčilo to, že železo je jeden z najtvrdších materiálov, ale po nahriatí sa s ním dá hrať ako s plastelínou,“ opisuje Jonatán Poloha.

Jeho rodine fantázia, kreativita a chuť vytvoriť niečo nezvyčajné nikdy nechýbali. A tak po prvých pokusoch niečo si doma ukuť vznikla myšlienka, že si založia vlastný podnik umeleckého kováčstva. V súčasnosti ide o firmu, ktorej produkty vyhľadávajú zákazníci zo susedných krajín, no prenikli už aj za „veľkú mláku“ do USA a Austrálie.

Z hesla „keď železo je vášňou“, môžeš vyčítať, že výnimočné diela tvoria hlavne pre radosť. Redakcia Startitup sa ich pýtala na kreatívny proces, špecifické výzvy umeleckého kováčstva, aj na objednávky, ktoré ich, takpovediac, chytili za srdce.

- Aký je proces pri tvorbe vašich produktov?
Aby sme mohli začať tvoriť, je pre nás veľmi dôležité vedieť, čo je cieľom. Nehovoríme tu len o konkrétnom úžitkovom predmete. „Ušiť na mieru“ znamená spoznať nielen prostredie, do ktorého bude projekt vsadený, ale predovšetkým poznať zákazníka. Jeho vkus, cítenie a štýl.

Treba teda komunikáciou priviesť klienta do takej pohody, aby nás nechal nahliadnuť do jeho vysnívaných predstáv, vďaka ktorým sa dopracujeme k návrhu.

Počas celého procesu tvorby diela sa môže klient podieľať na jeho tvorbe, napríklad pripomienkami, požadovaním drobných úprav alebo aj symbolickou manuálnou účasťou. Keďže súčasťou produktu nie je len kovaný aspekt, ale aj jeho vysoká kvalita, ďalším z veľmi dôležitých krokov pri výrobe je povrchová úprava. Tam využívame najnovšie technológie za účelom, aby si kované dielo aj po rokoch vedelo udržať svoj prvotriedny vzhľad.

- Čo inšpiruje dizajn a umelecké prvky vašich diel?

Inšpirujeme sa zväčša prírodou, čo môžete vidieť aj na našich dielach v štýle sosny, duba, viniča. Ale často nás ovplyvňuje aj prostredie, kde sa dielo bude nachádzať.

- S akými druhmi materiálov primárne pracujete?
Pracujeme najmä so železom, meďou, nerezom a mosadzou. Výrobky z týchto materiálov kombinujeme s drevom, sklom, kameňom alebo kožou. Zameriavame sa prevažne na ručnú prácu. Pri opracovaní materiálu a výrobe produktu vyvíjame snahu čo najviac zachovať pôvodné tradičné štýly výroby, s dôrazom na každý detail.

- Sú v oblasti umeleckého kováčstva špecifické výzvy?
Výzvy sú našou každodennou súčasťou a v tom spočíva aj jedinečnosť a kvalita našej firmy. Milujeme „sa hrať“ so zákonmi fyziky. Jednou z najväčších výziev boli napríklad slnečné hodiny, ktoré ukazujú letný čas, zimný čas a dátum.

Bola to pre nás jedna z najnáročnejších zákaziek nielen po technickej stránke. Pretože aj pri čo i len najmenšej chybičke by mohlo niečo sadnúť zle a hodiny by viac neboli schopné plniť svoju úlohu. Práve schopnosť riešiť aj tie najkomplikovanejšie požiadavky nás posúva výrazne vpred.

- Ako prezentujete a propagujete svoje umenie?
Využívame digitálne platformy, máme svoje stránky a eshop, ale našou najväčšou reklamou je spokojnosť a odporúčanie zákazníkov.

Využívame dary, ktoré nám dal Boh – kreativitu a riešenie aj tých najnáročnejších technických problémov, kladieme dôraz na kvalitu, detail a čestnosť. Majstrov v tejto oblasti je celkovo málo, preto si nás klienti vyhľadajú aj sami.

- Môžete sa podeliť o nezabudnuteľný príbeh alebo spätnú väzbu od zákazníka na konkrétny kus, ktorý ste pre neho vytvorili?
Veľmi povzbudivou spätnou väzbou boli slová Raymonda Kopku, šéfa odboru privátneho bankovníctva v UnicreditBank:

„Už na začiatku spolupráce s vami som veľmi rýchlo zistil, že zákazka za každú cenu nie je vašou prioritou. V krátkom čase sa vytvorila prirodzená symbióza medzi dodávateľom a klientom, ktorá sa niesla v duchu vzájomnej pomoci a pozitívneho vymieňania názorov. Len vďaka tomu sme sa dostali do spoločného cieľa. Presvedčil som sa, že na prvom mieste sú pre vás dlhodobá účelovosť, kvalita a dizajn.

Preto vždy, keď potrebujem výnimočný kovaný doplnok, obrátim sa na UKOVMI s. r. o. Po tretej zákazke som mal záujem navštíviť firmu a vidieť výrobu. Chcem byť obklopený jedinečnými doplnkami a oceňujem pridanú hodnotu spolupráce s vami – doplnok s vašou pomocou vytváram sám. Vzdialenosť medzi výrobou a miestom realizácie nehrá žiadnu úlohu.

Hoci sa drahšie zákazky nerobia naraz, môžem sa spoľahnúť, že vaša firma tu bude aj o desať rokov. Robíte produkty, ktoré majú ducha a tradíciu. Práca so železom je jedným z prvých dôležitých remesiel a aj preto si zaslúži rešpekt.“

- V akej cenovej rovine sa môže pohybovať také kováčske umelecké dielo?
Ak navštívite náš ateliér UKOVMI, nájdete v ňom mnoho väčších aj menších ručne kovaných umeleckých predmetov. Je ťažké povedať, v akej cenovej rovine sa môžu pohybovať alebo aký kúsok bol najdrahší, keďže máme za sebou 25 rokov práce na rôznych projektoch. Jedným z najväčších projektov bol prístrešok na terasu chalupy v horách.

Všetko na ňom je ručná práca až po posledné detaily. Výnimočný je tým, že je vytvorený v štýle sosny. Stĺpy pripomínajú kmene stromov, z ktorých rastú konáre pokryté ihličím a šiškami.

- Objednali si u vás niekedy zákazníci niečo „bizarné“ alebo nezvyčajné?
Neviem povedať, kde je hranica medzi nezvyčajnosťou a bizarnosťou. Všetky umelecké diela, ktoré sme vytvorili, majú v sebe ukrytý príbeh. Napríklad Strom Pokušenia so zlatým jablkom a hadom rozpráva biblický príbeh z raja.

Keďže môj otec pred dvoma rokmi zomrel, práve jeho pomník sa stal umeleckým dielom, ktorý prezrádza hlboký príbeh jeho života a každý, kto ho poznal, má možnosť ho tam nájsť. Pomník znázorňuje olivovník v tvare kríža rastúci zo skaly s knihou života.

- Stalo sa vám niekedy, že ste nejakú zákazku odmietli?
Áno, odmietli sme zákazku kvôli termínu, keď zákazník veľmi tlačil na termín dodania a neboli by sme schopní zákazku urobiť kvalitne. Ale mali sme aj prípady, kedy sme si s klientom nesadli, odmietal pristúpiť na naše podmienky a v takých prípadoch sme sa zákazky radšej vzdali.

- Máte klientov aj v zahraničí? Kam najďalej ste dielo dodávali?
Áno, v priebehu rokov firma svoje pôsobenie rozšírila aj do zahraničia. Česká republika je nám blízko nielen vzdialenosťou, ale aj jazykom a produkty UKOVMI tam putujú pomerne často.

Brány, ploty, zábradlia, svietidlá, svietniky a ďalšie doplnky však už našli svoje miesto aj v ďalších európskych krajinách v Nemecku, Švajčiarsku, Rakúsku, Francúzsku, Taliansku, Anglicku. Pýšiť sa nimi môžu aj za oceánmi v Austrálii a USA.

Niektoré výrobky si žiadajú montáž odborníkmi z UKOVMI priamo na mieste, mnohé sa len odosielajú dopravnou spoločnosťou.

- Aké sú budúce ambície a pripravované projekty?
Naša najväčšia vízia do budúcna je zdokonaliť ešte viac naše schopnosti. Vžiť sa do kože zákazníka a jeho predstavu, ktorú možno ešte ani sám nemá jasne definovanú, mu pomôcť preniesť do hmotnej podoby tak, aby nebol milo prekvapený len on, ale ešte aj my.

Čo sa týka nových smerov, veľmi radi by sme sa ešte viac venovali výrobe dizajnového nábytku a svietidiel do interiéru a exteriéru.

ZDROJ: https://www.startitup.sk/slovenske-diela-umeleckych-kovacov-si-ziadaju-az-z-australie-pribeh-rodinneho-podniku-inspiruje-kazdeho/?siu_unlock_paywall=1&_sup_nonce=e74ce4ed19&fbclid=IwAR1pgHBZqamr_44f3fM4ZMBrH2dex0HiZvQ8BXt1SL3drg75c7MYNfCZpf0