MISTR KOVÁČ KDYSI A DNES

OBYČEJNÉMU SUROVÉMU ŽELEZU DOKÁŽE DÁT NĚHU A CIT - MISTR KOVÁČ KDYSI A DNES

Kovářství bylo odjakživa vzácným řemeslem a kovářské mistři vysoce ceněni. Koneckonců, nejvíce to lze vidět v historii, ta pěkně ukazuje, jak důležité toto řemeslo bylo. Bez kovářské výhně by normální život a rozvoj kdysi vůbec nemohl existovat. Kováři totiž vyráběly přístroje na obdělávání půdy, později je i opravovali, stejně tak nástroje pro chov dobytka, či na sklizeň. Kovář vyráběl i pomůcky pro další řemesla, například pro vinaře, truhláře, zda pro lněné řemeslo. Kovář byl neocenitelným pomocníkem pro formanů, bez okovaných kol by asi žádný z nich se svým vozem daleko nedošel. Kovářova výheň bývala proto na vesnici i ve městě často jedním z důležitých center života, kde se scházelo mnoho lidí. O tom, jak důležitá byla postava kováře svědčí i fakt, že kovář je tajemnou bytostí mnoha pohádek.
Toto nedávno skoro zaniklé řemeslo se dnes opět dostává do popředí. O různé kované dekorace, či funkční prvky v domácnosti je stále větší zájem a ruční práce začíná být velmi ceněna. Kovářství se tak stává přímo uměleckým řemeslem. Doslova příjemné s užitečným v tomto případě spojují v uměleckém kovářství UKOVMI, které založili bratři Miroslav a Martin Poloha v Kanašů u Prešova.

Ukovmi Firma Zvarac

UKOVMI - KVALITNÍ A POCTIVÁ PRÁCA
Umělecké kovářství UKOVMI vyrábí kované brány, ploty, mříže, kovaný nábytek i kované dekorace různého charakteru. Neodmyslitelnou částí jsou kované svítidla a kovaný nábytek. Umělecké kovářství UKOVMI tvoří a vyrábí kované exteriérové, ale i interiérové svítidla různých druhů, modelů a velikostí. Jsou navrhovány a tvořeny ve spolupráci s designéry a řemeslníky ať už na míru a dle požadavků zákazníka nebo jednoduše svítidla nabízejí ateliérem v mini sérii, každé z nich je vyrobeno ručně a má svůj certifikát EU. Moderní sofistikovaná povrchová úprava zajišťuje pro každé exteriérové ​​svítidlo dokonalou ochranu proti povětrnostním vlivům. UKOVMI se tak může pyšnit nejen nadstandardní kvalitou, ale i výjimečností designu exteriérových svítidel moderních, klasických, s tématikou či rustikálních nebo historických.

Svítidlo je v současnosti neodmyslitelný doplněk bydlení a jeho výběr zastává při zařizování interiérových a exteriérových prostorů důležitou roli nejen užitnou, ale i dekorační. Osvětlení má být promyšlené, protože světlo a design budou každodenní součástí našeho života. Člověk dokáže podat lepší výkon a rád se vrací do prostředí, které na něj působí příjemně, útulně. Firma UKOVMI se zaměřuje na výrobu především ručně kovaných svítidel a moderních až nadčasových nerezových svítidel, které svým designem nemají konkurenci. Další předností firmy je vysoká kvalita výrobků. Jejich nabídka je široká ať už jde o stropní svítidla, nástěnná svítidla, stojanové lampy nebo stínidla. Zároveň se neustále zabývají návrhy a tvorbou nových modelů, stejně se dokáží přizpůsobit zákazníkovi pomoci mu vytvořit interiérová svítidla podle vlastního návrhu, což se však vyplatí zvláště při potřebě většího množství svítidel např. svítidla do hotelových pokojů.

Zabradlie Sosna Pecat

KOVANÉ UMĚLECKÁ DÍLA

Kované prvky mohou být dominantou, zda komplexním řešením Vašeho interiéru nebo exteriéru. Zvuk kovadliny se prostorami kovářské vyhne nese již od roku 1998, čas a získané zkušenosti jsou tedy zárukou kvality těchto mistrů černého řemesla. V UKOVMI dokáží pomocí ohně, který je fascinující a nedílnou součástí tohoto řemesla, rukama vyrábět krásné věci. Ne nadarmo se říká, že právě kovář je největší z umělců, protože dokáže dát surovému železu ty nejkrásnější tvary. O tom svědčí i text, který je v kovářství bratrů polohový inspirací: ... když železo je vášní ... Vášeň je dlouhodobý cit, který významně ovlivňuje člověka, jeho myšlení a činnost. Dostali jsme ji jako dar od Boha a je hybnou silou pro tvorbu výjimečných uměleckých děl v našem ateliéru kovářského umění... Kromě výroby děl a výrobků z kovu nabízí umělecké kovářství ukovat i komplexní služby pro interiér a exteriér. Jejich součástí je design, projekce, realizace, či servis. V oblasti kovářského umění Vám ukovat vyrobí luxusní užitkové a dekorativní umělecká díla. Všechny exkluzivní výrobky a výjimečné realizace můžete vidět na internetu, případně můžete navštívit ATELIÉR KOVÁŘSKÉHO UMĚNÍ v Kanašů u Prešova. Čekají nás slunečné dny, jaro se nezadržitelně blíží, mnohým z nás se před očima vybaví grilovačka, práce nebo zábava na zahradě, dlouhé letní dny a večery trávené venku, v altánku u kávy, nebo při posezení s přáteli, nám městským třeba čas strávený na venkovské chatě. A možná Vám právě v této chvíli napadlo, jak oživit, případně zútulnit prostor, který máte právě před očima. K tomu ať jsou Vám inspirací právě výrobky a díla uměleckého kovářství UKOVMI. Zkuste se případně zastavit v pádné ateliéru, možná Vám právě tato návštěva vnukne myšlenku na to, co všechno ze železa vlastně potřebujete.

Mreze Vinna_pivnica Suprava

VINNÉ SKLEPY

Vinný sklep má své místo nejen v oblasti zrání a skladování vína, ale i ve světě architektury a designu. Kdysi se podzemní nebo polopodzemní prostory stavěné z kamene nebo hlíny využívali jen na skladování potravinových zásob. Postupně začínali plnit důležitou roli dílny vinaře. Pro své výjimečné hydrometrické vlastnosti je sklep ideálním místem na skladování a zrání vína. Už od středověku známe slavné francouzské ochutnávky vín tedy degustace, které jsou určitým obřadem pro profesionály či amatéry. Degustace vín má více stupňů a odvětví, ale ta, o které vám teď píši je pro milovníky a amatéry nejstaršího nápoje lidstva. Pokud si chcete vychutnat doušek dobrého vína, potřebujete určitou teplotu vzduchu, která udrží mok ve vaší poháru na určité teplotě. Kde jinde se vám to podaří lépe než tam kde víno dozrálo - ve vinném sklepě. Předchůdce vinoték a vináren - zde nabírá vinný sklep na sebe další úkol, místo ochutnávek nebo degustace a tím se stává plnohodnotnou tvorbou architektury a designu. Funkčně a příjemně zařízená vinárna, vinotéka či restaurace, aby upoutala pozornost a obdiv zákazníka, vyžaduje si své vlastní specifika, jejichž součástí jsou i užitkové a dekorační doplňky a nábytek s tématikou přizpůsobenou prostředí. Kovaný nábytek, kované svítidla a doplňky do vináren, vinoték, restaurací, horských nebo venkovských hotelů z ateliéru kovářského umění UKOVMI jednoznačně tyto vlastnosti mají. Luxusní ručně kovaný lustr - žebřík ve formě vinné révy, závěsné svítidlo - kolo s třásněmi hroznů, boční lampa - list hroznů nebo stojan na vína dokáží vytvořit magickou atmosféru světa vinařů.

Zahradny-nabytok Vinna_pivnica Hojdacka

ODDECH ​​A RELAX V ZAHRADĚ

K letu neoddělitelně patří zahradní párty, vůně grilování, večery s přáteli na terase nebo i deštivé počasí trávené s blízkými v zahradním altánku. Příjemně uspořádaná terasa, zahrada či altán je sice venkovní prostor, ale má být esteticky a designově pokračováním interiéru, proto se jim v dnešní době věnuje stále více pozornosti. V létě se nám během několika týdnů lavička v zahradě, sedací souprava v altánku nebo křeslo na terase stávají naším společníkem a přispívají k našemu pohodlí a možnosti užít si letní sezónu. A co byste řekli na myšlenku, že vás v zahradě čeká ručně kovaná houpačka připravena pro váš relax po práci nebo teplý večer pod hvězdami? Ateliér kovářského umění UKOVMI vyrábí designový venkovní nábytek ze železa a nerezové oceli, ale tvoří také komplexně zařízení pro terasy či veřejné areály. Každý kus exteriérového nábytku jako jsou kovaná lavička, stůl, sedačka, zahradní houpačka nebo police, komody či jiný kovaný a nerezový nábytek do altánku se vyrábějí ručně a lze je vytvořit zákazníkovi na míru. UKOVMI využívá při tvorbě nábytku i jiné přírodní materiály jako dřevo, kámen nebo kůži co dodává jejich tvorbě specifický půvab přírody. Vysoce kvalitní antikorozní úprava jim zajišťuje prakticky neomezenou životnost, což je v dnešní konzumní společnosti spíše rarita ai proto si tato značka nese své renomé luxusní výroby plným právem. Venkovní nábytek z firmy UKOVMI dokáže ovlivnit celkovou architekturu zahrady či terasy a přesvědčí vás, že kovaná zahradní houpačka, lavička či jídelní souprava je jedinečnou investicí do pohodlí a komfortu vás a vaše hosty.

ZDROJ: časopis Na dedine
www.ukovmi.com