SLNEČNÉ HODINY – svetový unikát na Slovensku

NOVÝ ČAS vydal článok o výnimočných slnečných hodinách, ktoré boli vyrobené práve v kováčskom ateliéri UKOVMI.

Aj keď sa tomu tešíme, nie všetky informácie sú presné, preto vám prinášame info priamo z prvej ruky.

Slnečné hodiny sú prastarý prostriedok na meranie času za pomoci rotácie Zeme a tým spôsobeného zdanlivého pohybu Slnka po oblohe. Pohybujúce sa Slnko vrhá rovnako pohyblivý tieň, ktorý potom za pomoci tienidla a stupnice ukazuje čas.

Na našich slnečných hodinách môžete vidieť graf analema. Je to graf, ktorý znázorňuje dráhu Slnka po oblohe pre danú zemepisnú šírku a dĺžku. Lúč, ktorý dopadá cez malý otvor tienidla na analemu nám určuje aj mesiace v roku. Hodiny teda okrem času ukazujú aj mesiace a znázorňujú letný a zimný čas.

Ručne vykované slnečné hodiny z UKOVMI – svetový unikát, ktorý putoval do súkromnej zbierky. Pri ich výrobe sme sa inšpirovali podobnými hodinami, ktoré sa pýšia v nórskom Osle.

Slnecne hodiny Slnecne hodiny Slnecne hodiny

Hodiny boli vytvorené tradičným umeleckým spôsobom, kde sa železo pretavilo do umeleckého diela. Výroba lúčov bola náročnejšia, keďže sú vykuté z antikoróznej nerezovej ocele a tá sa kuje zložitejšie ako železo. Podstavec hodín je vykovaný ako kmeň stromu. Ich dizajn navrhol Martin Poloha, technickej časti projektu sa venoval Marián Richvalský. Umeleckí kováči Miroslav Poloha a Jozef Chovanec kuli slnečné hodiny vyše dvoch mesiacov, na výrobe sa však podieľali aj Daniel Dráb a Jonatán Poloha.

Pozývame vás nazrieť do firmy a vidieť priamo ich výrobu:


Slnecne hodiny